Op zoek naar iets?

 

Boerderijschool

Boerderijproject

Voor meer informatie, klik hier >>

 

Nieuwsbrieven

SBO De Bolster

Emailadres:
 

Afdeling Jonge Kind

Emailadres:
 
01.09.18

Info 1 sept 2018


Deze informatie is ook per mail verzonden. Zie Meer.
Categorie: Afdeling Jonge Kind
Ingezonden door: bolster

Beste ouder(s)

Het schooljaar is 2 weken oud. We zijn nog maar net gestart maar het voelt alweer heel vertrouwd. Na de zomervakantie zijn er een aantal nieuwe kinderen begonnen WELKOM! En samen wennen wij aan de afspraken, routines en het dagritme. We hebben een aantal nieuwe opbergkasten in ons lokaal en die bieden weer andere mogelijkheden voor spel en materialen. Bij de huishoek is ook een winkel geplaatst. En we gaan in de komende maanden een zachte hoek creëren. Met kussens, rustige muziek etc.

Dit is een uitgebreide infobrief geworden met veel verschillende onderwerpen.

De informatie die hieronder staat zetten we ook op de site. Let erop dat je altijd de Afdeling Jonge Kind aanklikt anders gaat het mis.

 

Informatiemoment

In het verleden bleek dat er weinig belangstelling was voor een informatiemoment over het werken in de Afdeling Jonge Kind.

Wij horen graag of er bij jullie behoefte is aan algemene informatie over het werken in de unit.

Zou je naar een informatiebijeenkomst komen als het tijdens schooltijd gepland wordt? Of misschien bestaat er weinig behoefte aan een informatiebijeenkomst, omdat je iedere dag contact met de leerkrachten kunt hebben.

Hieronder een aantal opties voor mogelijke tijdstippen. Wij realiseren ons dat we niet aan ieders wens kunnen voldoen. Misschien heb je zelf een idee, zet die er dan bij.

Namens het team, 

bernadette@kansenkleur.nl

 

  • Een informatiebijeenkomst tijdens schooltijd in de ochtend zou mij uitkomen.
  • Een informatiebijeenkomst in de middag zou mij uitkomen.
  • Ik heb geen behoefte aan een informatiebijeenkomst. 

 

Koffieochtend

Woensdag 5 september bent u weer van harte welkom voor een kopje koffie of thee, in de koffiekamer in Noorderlicht tussen 08.30 en 09.15 uur. Naast de directie kunnen ook eventueel andere hoofdgebruikers aanschuiven.

 

Vreedzame school

De regel van de maand september die u bij beide ingangen van Noorderlicht aantreft is:

WIJ LUISTEREN NAAR ELKAAR!

 

Thema  vriendjes

De komende tijd werken we over het thema vriendjes. De kinderboekenweek gaat over vriendschap en erbij horen. Ook de spelletjesdag in september past goed bij dit onderwerp. En natuurlijk vergeten we de kermis niet die zoals ieder jaar weer gevierd wordt in Noorderlicht.

 

Opening  woensdag thema vriendjes

Samen met de jongste kinderen in Noorderlicht openden we het thema voor deze periode in de speelzaal. We lazen het prentenboek Wil jij mijn vriendje zijn voor en zongen een lied.


Foto’s 
Er is een foto van de opening van het schooljaar in de speelzaal op de site.  Kom bij ons een code ophalen zodat je bij het gesloten gedeelte op de site kunt.

 

 

Lijst

Er ligt een lijst in de unit waarop je de dagen waarbij je kind structureel naar de BSO gaat op kunt schrijven dan maken wij een overzicht. Handig voor alle juffen.


Woordenschat

De woorden die bij het thema horen hangen aan de muur. Hier doen we heel vaak spelletjes mee. Dit zijn de woorden:

Muis alleen vriendje paard hinniken krokodil klapperen vogel tsjilpen leeuw geeuw nijlpaard zeehond aap trippelen pauw prachtig uitwaaieren vos gespierd kangoeroe giraf verdrietig verlegen veilig slang

 

Letter 
Net als dat we woorden centraal zetten doen we dat ook met een letter. We spreken de letter uit zoals die klinkt in een woord. De letter v staat centraal (uitspreken zoals de v in het woord vis).

 

Wegbrengen

Wij streven ernaar om 8.30 klaar te zijn met de voorbespreking, dan komen de juffen naar de deur om de kinderen te ontvangen. Fijn als jullie tot dan even in de hal wachten.

We hebben namen op de rode bakken gezet waar de tas in bewaard wordt. We hopen dat dit handig is om de juiste tas van een kind te vinden. Willen jullie ons helpen om samen met je kind de tas in de juiste bak te leggen?

 

Ophalen

Er zijn ouders die een mail over de plaats van het ophalen hebben ontvangen.

Heb je die niet gekregen dan komt je kind gewoon via de deur bij de zwart-witte tegels naar buiten als de school uit is. We vinden het fijn als jullie buiten of in het halletje voor de oranje deur wachten tot wij komen. Bedankt!

 

Versje

Mijn nieuwe klas.

 

Heel veel kindjes bij elkaar.

O, wat leuk! Wat doen ze daar?

Spelen in de poppenhoek,

plaatjes kijken in een boek.

Verven met een grote kwast,

kijken of de puzzel past.

Water drinken uit de kraan,

even bij de juf gaan staan.

Toch een heel klein beetje moe,

dan maar gauw naar mama toe.

 

Spelletjesdag

Na een heerlijke vakantie is het nieuwe schooljaar weer begonnen. De groepen zijn ingericht en alle kinderen zijn gestart bij hun nieuwe juf of meester. Aan het begin van het schooljaar staat ook altijd de spelletjesochtend voor de peuters, kleuters en groep 3 en 4 gepland. Dit jaar is dat op 26 september. Op deze dag zijn er voor de kinderen op het plein heel veel spelletjes. Van schminken tot sjoelen, van waterdragen tot lekker scheppen in de zandbak, heerlijk springen op het springkussen of lekker knutselen in de knutselhoek en nog veel meer. Op deze dag is het handig om uw kind kleren aan te doen die vies mogen worden. Voor fruit wordt deze dag gezorgd. De lunch nemen kinderen zelf mee. Deze ochtend hebben we veel hulp van ouders nodig om een geweldige spelletjes-ochtend te organiseren voor de kinderen. Natuurlijk zijn we ook dit jaar weer op zoek naar ouders die die ochtend willen helpen. Het is erg leuk om de kinderen te zien genieten en ook een mooi moment om als bijvoorbeeld nieuwe ouder kennis te maken met andere ouders. Dus wil je deze ochtend meehelpen geef je dan op bij de spelletjesdagwerkgroep.

We starten om 8.30 en sluiten de spelletjesochtend af rond 12.00 uur. Vanaf 12.00 gaan de kinderen in hun eigen groep lunchen en om 14.00 uur is de school uit. Bij ieder spelletje hebben we begeleidende ouders nodig en er zijn wel zo’n 60 spelletjes.

De intekenlijsten waarop je kunt aangeven of je mee wilt helpen hangen vanaf maandag 3 september bij de verschillende groepen.

Wil je meer informatie dan kun je terecht bij: Ilse Biemans (moeder van Veerle uit groep 2-3), Debby van As (moeder van Thijs uit groep 3), Neeltje Campschroer (moeder van Ties uit groep 1-2B), Kim Martens (moeder van Sem uit groep 3), Anouck van der Sluiszen (moeder van Senne uit groep 1-2B en Nino uit groep 1-2A), Anne van den Heuvel (moeder van Maud uit groep 3)

Met vriendelijke groet,

De spelletjesdagwerkgroep

 

Nieuws uit Noorderlicht

 

Gevraagd

De schoolbieb heeft op dinsdag en vrijdagmiddag hulp nodig. Ben jij die ouder die het leuk vind om een paar uur te werken in bieb vraag dan informatie hierover bij Thea.

 

SCHOOLJAAR GOED GESTART!

Afgelopen maandag 20 aug was het zover: De eerste dag van het nieuwe schooljaar. Een dag die in het teken staat van alle bekenden weer terug zien na 6 weken zomervakantie. Maandag waren er ook een flink aantal nieuwe gezichten in het Noorderlicht: jongste kleuters, kinderen die starten op onze school, leerlingen van de bovenschoolse Schakelklas, instromers in de unit, juffen en de

directeur. Allemaal werden ze maandag welkom geheten in de speelzaal bij de

opening van het nieuwe schooljaar.

Tijdens deze opening maakten de kinderen kennis met de opvolgster van meneer

Gerard: juf Carina.

Ze kreeg van juf Loes een koffer met daarin onder andere de sleutel van meneer

Gerard. Vanaf nu kan ze echt aan de slag op haar nieuwe plek in het Noorderlicht.

Ook Richard Binnendijk, van Stichting Paulus Mundial, was aanwezig bij de opening van het schooljaar.

Namens alle leerlingen van het Noorderlicht overhandigde juf Carina aan meneer

Richard de cheques van de Wintermarkt en de sponsorloop.

De opbrengst van de Wintermarkt was € 246,15 en bij de sponsorloop met de

pleinmarkt is maar liefst € 2060,25 door alle kinderen opgehaald. Meneer Richard

was erg verheugd met deze 2 mooie bedragen, die gebruikt gaan worden voor het

repareren en onderhouden van de school in het dorp Ongole in India

Na het zingen van ‘Hallo allemaal’ was het jaar dan écht geopend en tijd om

verder kennis te maken en aan het werk te gaan in de groepen.

 

 

DAG NIEUWE DIRECTEUR!’

Deze zin klonk de afgelopen dagen regelmatig vrolijk door de school. Veel leerlingen herkennen me al als ik door de school loop, omdat ze kennis met me maakten deze week. Eerst bij de opening maandag in de speelzaal en daarna tijdens een bezoek aan alle klassen. In deze ouderinfo stel ik me nu ook graag voor aan alle ouders, verzorgers en alle anderen die onze school volgen via deze nieuwsbrief.

Mijn naam is Carina Coenen. Ik ben 41 jaar en woon sinds 5 jaar samen met mijn man en 2 kinderen in Wijchen. In mijn loopbaan heb ik op meerdere basisscholen in het land gewerkt als leerkracht, intern begeleider en teamleider. De afgelopen jaren was ik werkzaam als teamleider op basisschool ‘De Hazesprong’ in Nijmegen. Ondanks dat ik het er nog erg naar mijn zin had, was het tijd om de stap te maken om als directeur op een school aan de slag te gaan. Sinds 1 augustus kan ik dan ook met trots zeggen dat ik de nieuwe directeur van de Paulusschool ben!

Met veel enthousiasme ga ik me inzetten om, met het team, jullie als ouders en de partners in het Noorderlicht alle leerlingen een veilige, waardevolle en zeker leerzame basisschooltijd te bieden.

In de afgelopen week heb ik veel nieuwe gezichten gezien en ook al kennis gemaakt met een aantal ouders en ver-zorgers. Ik kijk er naar uit om bij de koffieochtenden, MR-vergadering, vieringen of andere gelegenheden jullie allemaal te ontmoeten. Tot ziens in het Noorderlicht.

 

Met vriendelijke groeten,

Carina Coenen

 

SCHAKELKLAS NIEUWKOMERS IN HET NOORDERLICHT

Sinds januari 2017 heeft Stichting Kans en Kleur een bovenschoolse Schakelklas opgericht voor kinderen in de gemeente Wijchen, die de Nederlandse taal niet spreken als ze in Nederland komen wonen.

In de eerste anderhalf jaar was de Schakelklas ondergebracht in de Paschalisschool. Vanwege een herindeling in het gebouw van deze school was het nodig om een nieuwe locatie te vinden voor deze groep.

Het Noorderlicht bleek zeer geschikt en dus hebben we de Schakelklas vorige week kunnen verwelkomen in onze Brede School.

Wat is de Schakelklas?

De Schakelklas is een voorziening die erop gericht is om alle kinderen die nieuwgekomen zijn in Nederland een intensief taalaanbod te geven, waardoor ze zelfredzaam en vaardig worden in het begrijpen en gebruiken van de Nederlandse taal.

Om dit te bereiken worden de leerlingen een jaar lang elke ochtend begeleid in de Schakelklas door 2 gespecialiseerde leerkrachten. Naast dit aanbod maakt het kind ’s middags deel uit van de klas in de buurtschool. Dit is de school dichtbij waar het kind woont en waar het na een jaar volledig in gaat stromen.

Zo zijn er leerlingen uitgestroomd naar bijvoorbeeld de Viersprong, de Paschalisschool en de Antoniusschool in Alverna. Ook op de Paulusschool zijn er dit schooljaar kinderen ingestroomd.

 

De Schakelklas is een partner binnen het Noorderlicht waarmee we actief samenwerken. Dat betekent dat de leerlingen van de Schakelklas met ons mee buiten spelen en deelnemen aan alle schoolse activiteiten die er georganiseerd worden.

In deze nieuwsbrief dan ook een luid: WELKOM aan de kinderen, ouders en teamleden van de Schakelklas. We wensen jullie een leerzame en plezierige tijd toe in het Noorderlicht!

ACTIVITEITEN NOORDERLICHT

Weet u dat er in Noorderlicht ook heel veel activiteiten voor (groot)ouders worden georganiseerd? Zo is er donderdagavond 13 september een workshop bloemschikken.

Of wat dacht u van een workshop of cursus EHBO voor baby’s en kinderen? Leerzaam en nuttig! Meer informatie over deze activiteiten vind u in de nieuwsbrief van augustus op www.wijchennoord.nl

Een speciale activiteit die voor het hele gezin geschikt is wordt door de wijkvereniging tijdens de burendag op zaterdag 22 september voor de 2de keer georganiseerd: een KUBB-toernooi voor jong en oud. Kubb is een spel waarin 2 teams van elkaar een aantal blokken om moet gooien, dit uiteraard met spelregels.

Wijkvereniging Wijchen-Noord is ook dit jaar weer op zoek naar teams die hieraan mee willen doen, hierbij denken wij aan gezinnen, buren, vriendengroepen, leden van een (sport)vereniging, collega’s etc. Vanaf 2 personen kun je je als team al inschrijven (kinderen, volwassenen en ouderen, iedereen kan meedoen).

Zin gekregen om mee te doen?

Stel dan een team samen (minimaal 2 en maximaal 6 personen) en meld je aan bij activiteiten@wvwn.nl Dit kan t/m 10 september.

Na inschrijving ontvangen aangemelde teams een mail met overige informatie omtrent het KUBB-toernooi.

BESTE SPORTERS/OUDERS,

Er wordt altijd veel georganiseerd voor onder andere uw kinderen vanuit Wijkvereniging Wijchen-Noord. Maar nu bent u als ouders/volwassene aan de beurt.

Vanaf donderdag 6 september gaan we wekelijks van start met een total body workout onder leiding van personal trainer Koen Reijers van “Plezier in Sport”.

De workout is iedere donderdag van 18:30 tot 19:30 in de gymzaal van brede school ‘’Noorderlicht’’, Roerdompstraat 76 in Wijchen.

Waar moet je aan denken bij een total body workout:

- In 1 uur tijd wordt je hele lichaam aangepakt

- Conditioneel, spierversterkend, blessure preventie en verschillende spelvormen

- Geen saaie sportschool oefeningen

- Trainen met elkaar en met plezier

- Professionele begeleiding

In principe trainen we altijd in de zaal. Met heel erg mooi weer komt het in de zomer weleens voor dat we naar buiten gaan.

Mis het niet en schrijf je nu in een voor een gratis proefles op 6 september via plezierinsport@gmail.com

Tot de 6e,

Met sportieve groet,

Koen Reijers

Plezier in Sport

MUSICAL ‘SPECTOR – HET BESTE ZIT VAN BINNEN’

Zondag 23 september 13.30 uur. H. Antonius Abt Wijchen

Een musical in de kerk voor en door kinderen. En jullie krijgen een speciale uitnodiging! Speciaal voor alle kinderen die de communie en het vormsel hebben gedaan! Neem al jullie vrienden, broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. De Kisi Kids hebben graag veel publiek en de kerk is groot genoeg! Natuurlijk leuk voor jong en oud!! De musical duurt een klein uurtje en daarna is er een workshop van de Kisi Kids voor de kinderen.

Over de Musical:

Stel je voor iemand vraagt je: wat is je grootste wens? Wat is jouw droom voor je leven. Dat overkomt Erik, een blinde bedelaar. En de vrienden die hij onverwachts ontmoet, gaan hem helpen om die droom waar te maken. Erik twijfelt: zal het hem lukken? Beleef het mee in de musical. En... wat zijn jouw dromen? Durf jij ze waar te maken?

Extra informatie: Onderdeel van de Apostel dag!

De musical is een onderdeel van een volledig programma van de aposteldag.

Op deze dag wordt de gehele parochie uitgenodigd om samen te komen in een kleurrijke viering om

10.30 uur viering:

Daarna gezamenlijk een lunch

13.30 uur De musical.

Kun je niet de hele dag?

Je kunt gedurende de dag aansluiten. De musical wordt speciaal aangeraden voor jonge gezinnen!

Alle goeds,

Marieke Drent, Pastoraal werker Jeugd en Jongeren

 

VANAF 7 SEPTEMBER GAAT DE PEUTERGYM EN KLEUTERGYM WEER VAN START IN NOORDERLICHT.