Op zoek naar iets?

 

Boerderijschool

Boerderijproject

Voor meer informatie, klik hier >>

 

Nieuwsbrieven

SBO De Bolster

Emailadres:
 

Afdeling Jonge Kind

Emailadres:
 
09.10.15

151008 Nieuwsbrief SBO de Bolster


8 oktober 2015

Algemeen
Woensdag 7 oktober is de Kinderboekenweek begonnen. Dit hebben we met de hele school samen gevierd. Op het podium stonden juf Luke en meester Arnoud. Samen deden zij allemaal proefjes. Het thema van deze Kinderboekenweek is: Raar maar waar? Er zullen de komende week heel wat gekke dingen gebeuren in de units. Ook wordt er weer door alle juffen en meesters voorgelezen, zij verdelen zich over allemaal verschillende ruimtes in de school. De kinderen mogen kiezen naar welk boek en bij wie ze gaan luisteren. Vanuit de bibliotheek Wijchen hebben wij begin dit schooljaar weer 400 leuke, spannende, rare en interessante boeken geleend, dus er is keus genoeg. Vrijdag 16 oktober sluiten we de Kinderboekenweek samen weer op een leuke manier af.
Categorie: SBO de Bolster
Ingezonden door: bolster
Veiligheid om de school
De gemeente heeft aan het einde van het vorige schooljaar, de oversteekplaats bij de school meer zichtbaar gemaakt, door gekleurde bakens te plaatsen. Deze waarschuwen de automobilisten voor overstekende kinderen en volwassenen. Ook ligt er een verkeersdrempel om ervoor te zorgen, dat de snelheid rondom de school wordt verminderd. Samen zorgen we ervoor dat iedereen veilig de weg over kan steken, zowel bij het ingaan als het uitgaan van de school. Als iedereen bewust met de snelheid omgaat, zorgen we er samen voor dat iedereen op een veilige manier deel kan nemen aan het verkeer rondom de school.

Meelopen naar de unit
In de vorige nieuwsbrief hebben we een oproep gedaan aan alle ouders en verzorgers om hun kinderen bij de deur van de school af te zetten, zodat de kinderen alleen naar hun unit kunnen lopen. Fijn dat dit ook door veel ouders al wordt gedaan. Wij begrijpen ook dat dit voor het ene kind net iets lastiger kan zijn dan voor een ander kind. In overleg met de medewerkers die buiten staan kan er ook een tussenoplossing gevonden worden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. De medewerkers ontvangen de kinderen graag bij de units en willen dan de ruimte hebben op hun aandacht op de kinderen te richten. Op deze manier kunnen we de dag goed starten.

Oudergesprekken
In de week van 12 oktober starten de welbevindingsgesprekken weer. We hopen veel ouders te zien en te spreken over het welbevinden van hun kind. Inmiddels hebben ouders een dag en tijd van de medewerkers doorgekregen waarop het gesprek plaatsvindt.  Het kan natuurlijk altijd zo zijn, dat ouders onverwachts verhinderd zijn. Wanneer dit zo is, zouden wij er mee geholpen zijn wanneer dit ruim van te voren bij ons wordt aangegeven. Op dat moment kunnen we direct kijken welke andere mogelijkheden er zijn.     

Tips voor gezond 10-uurtje
Op school zien we steeds meer dat kinderen een lekker bakje fruit of groenten mee naar school nemen. De medewerkers van de Bolster proberen hierin ook een voorbeeld te zijn en ideeën aan te dragen. Want het is niet altijd eenvoudig om iets te bedenken dat gezond is en niet al te veel suikers bevat. In de units praten we hier ook over met de kinderen, om zo een kleine bijdrage te leveren aan het bewustzijn voor gezonde voeding. Ook gezond drinken is belangrijk. In de meeste dranken zitten veel suikers verstopt en dat is niet altijd duidelijk. Wellicht weet u zelf heel goed wat voor een gezonde, lekkere dingen ouders hun kind mee kunnen geven. Maar voor die ouders die dat niet zomaar uit hun mouw schudden, hier wat ideeën:

Gezond drinken
1.  Water, water en nog meer water
Water is echter demeest natuurlijke en gezonde drank die er bestaat en bovendien goedkoop. Voor kinderen die het niet gewend zijn zal het even wennen zijn, maar dat gebeurt heel snel. Je zult  merken dat ze steeds vaker zelf zullen vragen om een beker water. Om het aantrekkelijker te maken kun je er in de zomer bijvoobeeld wat citroensap in doen, voor een verkoelend effect.

2. Thee
Thee in een kleine thermoskan of maar ook koude thee is erg lekker, vooral tijdens de warme zomermaanden..

3. Melk of karnemelk
 Pure melk of  karnemelk is altijd beter dan zuivelproducten met allerlei toegevoegde suikers. Probeer ook eens rijstemelk, amandelmelk, havermelk, of  hazelnootmelk. Verrassend lekker!

4. Diksap
Diksap bestaat uit geconcentreerde fruitsuikers. Het laat de bloedsuikerspiegel flink stijgen en is niet zo goed voor de tanden, maar het is een beter alternatief dan limonadesiroop, waar allerlei suikers aan toe zijn gevoegd.

Gezond 10 uurtje
1. Fruit
Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen en dergelijkenkunnen allemaal mee in de broodtrommel. Al dan niet in stukjes gesneden. Bij Xenos verkopen ze een appelsnijder, die in 1 beweging de appel in 8 stukken snijdt en het klokhuis eruit haalt. Ideaal als je weinig tijd hebt..

2. Groente
Komkommer, wortel, paprika, radijsjes en cherrytomaatjes zijn makkelijke groentes om uit de hand te eten en de meeste kinderen vinden een of meer van deze groente erg lekker.

3. Gedroogd fruit
Rozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop. Een lekker zoet en heel verantwoord tussendoortje.

4. Noten
Walnoten, cashewnoten of notenrepen zonder suiker zijn voedzaam en erg lekker. Ook alle andere noten zijn een bron aan goede voedingsstoffen, maar geef jonge kinderen niet te harde noten mee om verslikken te voorkomen. Daarnaast zorgen noten naast het fruit voor stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Fruit is heel gezond, maar door de fruitsuikers stijgt de bloedsuikerspiegel wel snel. Een handjevol noten of bijvoorbeeld een gekookt ei zorgen ervoor dat dit niet gebeurd en zorgt daardoor voor een langere verzadiging.

Verjaardagen oktober

10     Judith     2e Unit
20     Joey       2e Unit
21     Fedde    2e Unit